chios Χίος - Online Κρατήσεις

ΧΙΟΣ - ΟΙΝΟΥΣΣΕΣ

Πρώτη γνωριμία

Οι Οινούσσες είναι ένα ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, πασίγνωστο για τη μεγάλη ναυτική παράδοση και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή. Αναδύθηκε μέσα από τα καταγάλανα νερά, στο πέρασμα μεταξύ Χίου και Μικρασίας, στη συνάντηση του Αιόλου με τη σκληρή ηλιοκαμένη γη του νησιού. Σήμερα, οι Οινούσσες είναι ειδυλλιακός τόπος διακοπών, με μαγευτικές παραλίες, με γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους, που καμαρώνουν για το νησί, αλλά και θέλουν να το γνωρίσουν στους φίλους τους. Αιώνια σύντροφος της μυροβόλου Χίου, πλημμυρισμένη από τον ήλιο και το γαλάζιο του Αιγαίου, χαρίζει στον επισκέπτη τον μοναδικό τόπο διακοπών, που δεν θα ξεχάσει ποτέ.

Τόπος και άνθρωποι


Ο ταξιδιώτης, που θα έρθει στις Οινούσσες εύκολα θα διαπιστώσει ότι έφθασε στο νησί της ναυτοσύνης. Στην είσοδο στο λιμάνι βλέπει τη γοργόνα, ακούραστο συνταξιδιώτη του Έλληνα ναυτίλου. Στη συνέχεια συναντάει την πλατεία της Ναυτοσύνης και το Μνημείο του Αφανή Ναύτη, το Ναυτικό Μουσείο, τα Ναυτικά Εκπαιδευτήρια. Οι θρύλοι και οι παραδοθείς του ένδοξου παρελθόντος και οι προοπτικές της συνέχισης της μεγάλης αυτής ναυτικής παράδοσης συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό των Οινουσσών.
Ναυτικοί και καραβοκύρηδες, οι περισσότεροι Οινούσσιοι, δεν βγάζουν ούτε στιγμή από τη σκέψη τους την αγαπημένη τους πατρίδα. Το καλοκαίρι επιστρέφουν για να χαρούν τα πλούσια αγαθά της θάλασσας, τις πανέμορφες παραλίες, τις αξέχαστες εμπειρίες και την μοναδικότητα του τόπου τους. Ζωντανή και δυναμική η παρουσία της εκπαιδευτική κοινότητας και της νεολαίας του νησιού, που χαρίζουν δράση και δημιουργικότητα στους πιο ήρεμους και ανθρώπινους ρυθμούς μιας άλλης Ελλάδας.


Μοναστήρι

Η Ι. Μονή "Ευαγγελισμός της Θεοτόκου" αποτελεί τάμα της οικογένειας Πανάγου και Κατίγκως Πατέρα προς την Παναγία. Αρχιτεκτονικό κομψοτέχνημα στη δυτική ακτή του νησιού, δίνει στον επισκέπτη την αίσθηση ότι πλησιάζει σε περιοχή του Αθω. Ησυχαστήριο και πνευματικό καταφύγιο, γαληνεύει την ψυχή του προσκυνητή, που αναζητά ατμόσφαιρα περισυλλογής. Εξαίρετες αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και πολλά κειμήλια και είδη λατρείας συνθέτουν τον διάκοσμο του Καθολικού, ενώ στο αρχονταρίκι το φιλόξενο κέρασμα από την παραγωγή του μοναστηριού αφήνει μια γλυκιά ανάμνηση της επίσκεψης.


Αγιος Νικόλαος

Βαθύτατα ευσεβείς οι Αιγνουσιώτες, λατρεύουν με απαράμιλλη πίστη τον πολιούχο Άγιο του νησιού, τον προστάτη των θαλασσινών Άγιο Νικόλαο. Ο μεγαλοπρεπής καθεδρικός ναός του δεσπόζει στο κέντρο του οικισμού και εκπέμπει την ευλογία του σ' όλους τους ναυτικούς και ξενιτεμένους. Στον περίτεχνο, πλούσια διακοσμημένο με εξαίρετες αγιογραφίες και χιλιάδες τάματα των ναυτικών, ναό φυλάσσεται τεμάχιο του Ιερού Λειψάνου του Αγίου, το οποίο μεταφέρθηκε επίσημα από την Σικελία τον Δεκέμβριο 2001. Οι ακολουθίες είναι ιδιαίτερα κατανυκτικές, ενώ γραφικά τελούνται όλα τα καλοκαιρινά πανηγύρια στις εορτές των αγίων, που καθένας τιμάται με το δικό του ξωκκλήσι. Το Δεκαπενταύγουστο τελείται το θρησκευτικό έθιμο της ταφής της Παναγίας με λαμπρότητα και ευλάβεια.

Ναυτικό Μουσείο

Το Ναυτικό Μουσείο είναι ένα αληθινό κόσμημα του νησιού. Μέσα στους άριστα διαμορφωμένους χώρους του ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να ταξιδεύσει στις εποχές, που τα Οινουσσιακά ιστιοφόρα όργωναν τη Μαύρη Θάλασσα και τη Μεσόγειο και οι άξιοι και σπουδαίοι καπετάνιοι τους μεγαλουργούσαν στο εμπόριο και τη ναυτιλία. Το Ναυτικό Μουσείο έχει προσελκύσει μέχρι σήμερα χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Αρκετοί από αυτούς συμμετέχουν σε δεκάδες συνέδρια, που διεξάγονται στη Χίο και στις Οινούσσες. Τα σπάνια εκθέματα του, οι πολλοί και σημαντικοί πίνακες του λαϊκού θαλασσογράφου Αριστείδη Γλύκα μαρτυρούν τις φάσεις της εμπορικής ναυτιλίας των Οινουσσών. Από τα ιστιοφόρα στον ατμό. οι θυσίες στο ναυτικό στίβο, το μεταπολεμικό πέρασμα στα λίμπερτυς, που καταξίωσαν τους Αιγνουσιώτες στο διεθνές ναυτιλιακό στερέωμα, μέχρι τους σημερινούς μεγάλους στόλους. Μια αξιόλογη και σπάνια συλλογή, μοναδική στην Ελλάδα, του αείμνηστου Δημάρχου Αντώνη Σπ. Λαιμού αποτελούμενη από περίτεχνα μοντέλα πλοίων, που κατασκεύαζαν οι Γάλλοι αιχμάλωτοι των ναπολεόντειων πολέμων, κοσμεί τους χώρους του Μουσείου.

Παραλίες

Μικρές δαντελωτές αμμουδιές εναλλάσσονται με βράχια, που το κύμα έχει σκάψει. Φανταστικά μισοφέγγαρα άμμου προσελκύουν τους τουρίστες. Παραλίες κατάλληλες για παιδιά, για θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα, για ατέλειωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας. Στ' ανοιχτά αγκυροβολούν θαλαμηγοί υψηλών επισκεπτών, που απολαμβάνουν κάθε χρόνο τη θάλασσα του νησιού. Ήρεμες παραλίες ανάμεσα σε σκίνους και συκιές, σε εγκαταλελειμμένες "σκάλες" αμπελιών, που μαρτυρούν τους πολλούς αμπελώνες της περιοχής. "Μπιλάλι", "Φασόλι" και μετά π μεγάλη αμμώδης παραλία τ' Απηγάνου, που διαθέτει και μικρή μαρίνα για σκάφη, όλες ξεχωριστές και ειδυλλιακές. Ακολουθούν βορειότερα η "Φώκια" και του Τσελεπή. Στα βόρεια του νησιού ο "Χόχλακας", η "Κατσίκα", δυσκολοδιάβατες από τον περιφερειακό δρόμο, παρθένες παραλίες, που δέχονται τα μελτέμια τ' Αυγούστου. Πανέμορφες και οι ανατολικές ακτές του Αγ. Γιάννη, ο όρμος του Φουρκερού, του Ασπαλαθρόκαμπου, του Μάρμαρου, της Αλυκής, γραφικές, ήσυχες, με άμμο και καταγάλανα νερά, περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

Πολιτιστικά - Διασκέδαση

Συναυλίες με γνωστούς καλλιτέχνες, που προσκαλούνται από την Αθήνα και το εξωτερικό, θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές διοργανώσεις, μουσικές βραδιές, εκθέσεις, ομιλίες και πολλές άλλες προσπάθειες δίνουν μια ζωντανή πολιτιστική εικόνα στο νησί. Οι εκδηλώσεις φιλοξενούνται στο εντυπωσιακό Στάδιο-Αμφιθέατρο, δωρεά του κ. Ιωάννη Δ. Λεμού και χαρίζουν μια ατμόσφαιρα ιδανική για το καλοκαίρι. Πρωτοστατούν στη διοργάνωση τους ο Δήμος, ο Σύλλογος "Φίλοι Οινουσσών" και το Πνευματικό Κέντρο, που διαθέτει και τμήματα θεάτρου και χορωδίας. Τις εκδηλώσεις υποστηρίζουν φορείς του νησιού όπως το Ίδρυμα "Λέων Λεμός" και το Ταμείο Ευπραγίας της παροικίας του Λονδίνου, Στη διασκέδαση οι Αιγνουσιώτες είναι άφθαστοι. Μέσα σε ελάχιστη ώρα οργανώνουν στην πλατεία και στα καφενεία μεγάλα πανηγύρια, που έχουν αφήσει τις καλύτερες αναμνήσεις στους επισκέπτες, Στον Ναυτικό Όμιλο και στο Καρνάγιο, νέοι και μεγαλύτεροι διασκεδάζουν με μουσική μέχρι τις πρωινές ώρες. Στο "Πατερόνησο" γίνονται τα μεγάλα παραδοσιακά γλέντια με τοπικές νησιώτικες ορχήστρες και τελειώνουν αργά το πρωί, Μεγάλο γεγονός του φετινού καλοκαιριού η υποδοχή της Ολυμπιακής Φλόγας στις 15 Ιουλίου 2004.

Πως φτάνεις

Απέχουν 9 ναυτ. μίλια από την πόλη της Χίου, μόλις μία ώρα με το καραβάκι "Οινούσσαι ΙΙ", που ανήκει στον Σύλλογο "Φίλοι Οινουσσών" και εκτελεί το δρομολόγιο καθημερινά, ενώ παράλληλα εκτελεί και πολλά έκτακτα δρομολόγια τους μήνες αιχμής. Το πλοίο δέχεται και αυτοκίνητα, αν και δεν χρειάζονται στο νησί, διότι οι διαδρομές είναι μικρές και ευχάριστες. Επίσης από το ψαροχώρι Λαγκάδα της Χίου, ακριβώς απέναντι από τις Οινούσσες, θαλάσσια ταξί εκτελούν τη γραμμή σε 20'. Όσοι επιθυμούν να επισκεφθούν τις Οινούσσες με σκάφος ή φουσκωτό, το λιμάνι έχει μεγάλα βυθίσματα και στη μαρίνα παρέχεται ηλεκτροδότηση. Επίσης, το νησί διαθέτει ελικοδρόμιο, με σύγχρονο και επαρκή εξοπλισμό, αλλά πρέπει να επικοινωνήσετε προηγουμένως με το Δήμο Ευχάριστη διαμονή παρέχει το ξενοδοχείο «Θαλασσοπόρος» (τηλ.22710-55475 & 55476) το οποίο διαθέτει εστιατόριο, καφετέρια και προσφέρει φαγητό για όλες τις ώρες, Επίσης υπάρχουν νοικιαζόμενα δωμάτια στα τηλ. 22710- 55596, 55336 και Βαρβάρα Κατσιάνου 22710-55660, 6945 659592. Στο εστιατόριο και στις ταβέρνες κυριαρχούν τα φρέσκα ψάρια, τα θαλασσινά και οι εκλεκτοί ντόπιοι μεζέδες.

Χρήσιμα Τηλέφωνα
Δήμος Οινουσσών: 22710-55326 22710-55721
Αστυνομία: 22710-55222
Υπολιμεναρχείο: 22710-55394
Τελωνοσταθμαρχείο: 22710-55241
Περκρ. Ιατρείο: 22710-55300
ΟΤΕ 22710-55399
Εθν. Τράπεζα: 22710-55316
ΕΛΤΑ: 22710-55398
ΟΙΝΟΥΣΣΑ II: 22710-55165

Πατήστε στον χάρτη για μεγέθυνση

Αποσπάσματα από έντυπο που εκδόθηκε με την ευκαιρία της δεύτερης συμμετοχής των Οινουσσών στη διεθνή έκθεση "9° Τουριστικό Πανόραμα 2004".
Χορηγοί της έκδοσης και της συμμετοχής των Οινουσσών στην Εκθεση: ΔΗΜΟΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ ΣΥΛΛΟΓΟΣ , "ΦΙΛΟΙ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ", ΤΑΜΕΙΟ ΕΥΠΡΑΓΙΑΣ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ, ΝΑΥΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΟΙΝΟΥΣΣΩΝ, ΙΔΡΥΜΑ "ΛΕΩΝ ΛΕΜΟΣ" - Α.Κ.Ο.Α., ΙΔΡΥΜΑ ΙΩΑΝΝΗΣ Δ. ΛΕΜΟΣ", ΝΙΚΟΛΑΟΣ Ι. ΣΑΜΟΝΑΣ, ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΧΙΟΥ, ΤΟΠΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΔΗΜΩΝ & ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ Ν. ΧΙΟΥ Επιτροπή διοργάνωσης του Σ.Φ.Ο.: Ευγ. Χαλκιά, Ελ. Λιώδη, Λ. Σκούφης, Γ. Δανιήλ Κείμενο-διορθώσεις: Γ Δανιήλ, Φωτογραφίες Ευγ Χαλκιά. Μιχ. Καμπούρης, Π Καλαματιανός, Ν. Μιαούλης.

1. Προβλήτα «ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ II»
2. Δημαρχείο
3. Ιατρείο
4. Προβλήτα θαλασσίων Ταξί
5. Αστυνομία
6. Ξενοδοχείο "θαλασσοπόρος"
7. Τουριστική Ηλιαχτίδα
8. Καφενείο Εστιατόριο «ΠΑΤΕΡΟΝΗΣΟ»
9. Ναυτικό Μουσείο Γραφεία Συλλόγου "ΦΙΛΟΙ ΟΊΝΟΥΣΣΩΝ Εθνική Τράπεζα - Τελωνείο - Ταχυδρομείο
10. Καρνάγιο INTERNET CAFE
11. Ναυτικός Όμιλος
12. Ναυτικά Εκπαιδευτήρια
13. Ακαδημία Εμπορικού Ναυτικού
14. Ταβέρνα "Ο ΓΛΑΡΟΣ"
15. Λιμενικός Σταθμός
16. Στάδιο - Αμφιθέατρο
17. Κατάστημα 'Τσουρή"
18. Άγιος Νικόλαος
19. Πνευματικό Κέντρο
20. SUPER MARKET "Ελληνική Διατροφή"
21. MINI MARKET "ΑΙΓΑΙΟ"
22. Περίπτερο "Η ΩΡΕΑ ΕΓΝΟΥΣΑ" 23. ΣΙΝΕ ΙΩΝΙΑ
24. Πλατ. Ναυτοσύνης Μνημείο Αφανούς Ναύτη
25. Οπωροπωλείο Μιχ. Μουτάφη
26. Ψησταριά "Περιβολάρης"