chios Χίος - Online Κρατήσεις

ΧΙΟΣ - ΚΑΜΠΟΧΩΡΑ

.
Η σύσταση του Δήμου Καμποχώρων έγινε το 1990 μετά από τη συνένωση έξι επιμέρους οικισμών της περιοχής, που πριν λειτουργούσαν ως αυτόνομες Κοινότητες. Έτσι το Χαλκειός, οι Βαβύλοι, το Βασιλεώνοικο, το Βερβεράτο, ο Δαφνώνας, και ο Ζυφιάς αποτελούν πλέον ένα Δήμο, δηλαδή έναν οργανωμένο, ισχυρό φορέα που τους αντιπροσωπεύει δυναμικά και που προωθεί την ανάπτυξή τους μέσα στη σύγχρονη κοινωνία. Η έκταση του Δήμου είναι 15.000 στρέμματα, ενώ ο πληθυσμός του, σύμφωνα με την απογραφή του 1991, είναι 2.939 κάτοικοι. Όλοι οι οικισμοί βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από την πρωτεύουσα του νησιού και η συγκοινωνία με αυτή γίνεται μέσω δύο βασικών οδικών αξόνων.
Έδρα του Δήμου είναι το Χαλκειός, το οποίο είναι και το πολυπληθέστερο και από γεωγραφικής θέσης βρίσκεται περίπου στο μέσον των άλλων οικισμών. Οι υπηρεσίες του Δήμου στεγάζονται στο πανέμορφο κτίριο της Αργέντειου σχολής. Είναι ένα πετρόκτιστο, μεγάλο οίκημα με τη χαρακτηριστική αρχιτεκτονική των αρχών του αιώνα, μια και κατασκευάστηκε στα 1917 από τους Χιώτες ευεργέτες Παντελή Αργέντη και τη σύζυγό του Φανή Σκυλίτση. Παλαιότερα λειτουργούσε σαν σχολείο. Σήμερα, αφού ανακαινίσθηκε και διαμορφώθηκε κατάλληλα, με κονδύλια προερχόμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, στεγάζει εκτός από τις υπηρεσίες του Δήμου και τον Πρότυπο Βρεφονηπιακό Σταθμό Καμποχώρων, που ίδρυσε ο Δήμος για τα παιδιά των κατοίκων του.
Εκτός από αυτή την προσφορά προς τους κατοίκους, θα πρέπει να αναφερθεί ότι όλες οι υπηρεσίες που έχουν συσταθεί στο Δήμο έχουν σκοπό την όσο το δυνατόν καλύτερη εξυπηρέτηση των δημοτών όλων των οικισμών αλλά και την προώθηση και εκτέλεση πολλών έργων υποδομής για την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου της περιοχής. Μια τέτοια ενέργεια αποτελεί και η σύσταση της δεύτερης στο Νομό Χίου, Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης (Δ.Ε.Υ.Α.Κ.), η οποία αντιμετωπίζει σε ικανοποιητικό βαθμό τα προβλήματα και τις ανάγκες των οικισμών.
Είναι ευνόητο, ότι η ανάπτυξη αυτών των οικισμών οφείλεται κατά πολύ στη συνένωσή τους σε Δήμο. Διατέθηκαν σημαντικά κονδύλια για διάφορα έργα, τέθηκαν σε εφαρμογή αναπτυξιακά προγράμματα στα οποία συμμετέχει ο Δήμος και βέβαια παρουσιάζεται μια ανάπτυξη των κοινωνικών σχέσεων των κατοίκων των οικισμών, μια και όλα γίνονται για το κοινό συμφέρον.
Εκτός από τον Πρότυπο Βρεφονηπιακό Σταθμό στο Δήμο Καμποχώρων λειτουργούν 2 Νηπιαγωγεία, ένα στον οικισμό Δαφνώνα και ένα στο οικισμό Βασιλεωνοίκου. Για τα παιδιά του Δημοτικού υπάρχει το Σχολικό Κέντρο, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από τις συγχωνεύσεις των Δημοτικών Σχολείων Χαλκειούς, Βασιλεωνοίκου, Ζυφιά, Βερβεράτου, και Δαφνώνα, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το Δημοτικό Σχολείο Βαβύλων.
.

Σε καθένα από τα έξι χωριά λειτουργούν οι τοπικοί πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι με τις εκδηλώσεις τους δίνουν ζωντάνια και κέφι στα χωριά. Χαρακτηριστικά είναι τα πανηγύρια που οργανώνονται κατά τους θερινούς μήνες τις ημέρες που γιορτάζουν οι χωριο-εκκλησιές τη μνήμη των Αγίων τους.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι οι τοπικοί φανοί που διοργανώνουν το Μεγάλο Σάββατο, για το κάψιμο του Ιούδα καθώς και η επαναφορά των παλαιών εθίμων κατά την περίοδο των Αποκριών. Διοργανώνουν διάφορες εκδρομές και χοροεσπερίδες για την ψυχαγωγία και διασκέδαση των κατοίκων.
Τον Αύγουστο του 1996 ξεκίνησε μια προσπάθεια για τη δημιουργία ενός χορευτικού συγκροτήματος που συνδύασε το μεράκι και την όρεξη των νέων του Δήμου μας με την πείρα του χοροδιδάσκαλου Ι. Αργυράκη. Ο συνδυασμός αυτός είχε το θαυμάσιο αποτέλεσμα να δημιουργηθεί ένα χορευτικό συγκρότημα το οποίο λειτουργεί σήμερα με 60 νέους που φιλοδοξούν να γίνουν οι πρεσβευτές της τοπικής παράδοσης.
Πρόσφατα στο Δήμο Καμποχώρων δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Πολιτισμού και Νέας Γενιάς που σαν στόχο του έχει την ανάπτυξη των πνευματικών και πολιτιστικών γενικά εκδηλώσεων καθώς και τη δημιουργία καλλιτεχνικών εργαστηρίων. .