chios Χίος - Online Κρατήσεις
ΒΟΡΕΙΑ ΧΙΟΣ
.
Η Βόρεια Χίος προσφέρει στον επισκέπτη μια τελείως διαφορετική εικόνα απ'ότι το υπόλοιπο νησί. Μικρά χωριουδάκια σκαρφαλωμένα σε ψηλά βουνά, εγκατελειμένοι οικισμοί δίνουν συχνά την αίσθηση ενός τόπου ξεχασμένου από το χρόνο. Τα χωριά στα Βορειοανατολικά (Λαγκάδα, Συκιάδα, Παντουκιός) και η κωμόπολη των Καρδαμύλων έχουν εκμοντερνιστεί και οι περισσότεροι κάτοικοι είναι ναυτικοί και πλοιοκτήτες. Ωστόσο, στα Βορειοδυτικά, γύρω από τα όρη Πεληναίο και Αμανή, η καλλιέργεια της γης είναι η κύρια πηγή εισοδήματος και ακόμα και σήμερα η θέα ενός τουρίστα δεν είναι ιδιαίτερα συνηθισμένη. Ο καλύτερος τρόπος να εξερευνήσει κανείς αυτή την περιοχή είναι να νοικιάσει αυτοκίνητο.
.
Η κωμόπολη των Καρδαμύλων
Τα Καρδάμυλα είναι η τρίτος μεγαλύτερος οικισμός της Χίου (μετά την πόλη της Χίου και το Βροντάδο). Το όνομα της πόλης έχει διατηρηθεί από την  αρχαιότητα, αν και η σημερινή μορφή της είναι πιο πρόσφατη. Έχει ένα λιμάνι, το Μάρμαρο, στο μυχό ενός μεγάλου υπήνεμου κόλπου. Η πλειονότητα του πληθυσμού ασχολείται με τη ναυτιλία. Στα πρόσφατα χρόνια έχουν χτιστεί αρκετά σχολεία και δημόσια κτίρια με δωρεές από εφοπλιστές προς τη γεννέτειρά τους, αλλά η εκετεταμένη αστική ανανέωση σημαίνει ότι δεν έχει διασωθεί σχεδόν τίποτα από τα παλιά παραδοσιακά κτίσματα. Τα ερείπια ενός μεσαιωνικού οχυρού διατηρούνται στο λόφο Γριά. Κάποια ίχνη τειχών της Ελληνιστικής περιόδου δείχνουν ότι η τοποθεσία ήταν οχυρωμένη κατά την αρχαιότητα. Πέντε χιλιόμετρα βόρεια των Καρδαμύλων υπάρχει η παραλία του Ναγού και δίπλα σε αυτήν, η παραλία του Γιόσσονα.
.
AVI video από τα Καρδάμυλα: Χαμηλή Ποιότητα 1,73 MB ή Μέση Ποιότητα 3,09 MB
.
Το χωριό Βολισσός
Η Βολισσός, με πληθυσμό περίπου 500, είναι το σημαντικότερο χωριό της Βορειοδυτικής Χίου. Εκτείνεται στους πρόποδες ενός λόφου και έχει διατηρήσει σε μεγάλο βαθμό την αρχική μορφή του. Στην κορυφή του λόφου δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο με τους έξι πύργους που διασώζονται σε αρκετά καλή κατάσταση. Τα Λιμνιά είναι το επίνειο της Βολισσού και εκεί υπάρχουν μεγάλες αμμουδιές με απαράμιλλη φυσική ομορφιά.
.
.
.
Αλλες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες
Στο δρόμο προς τα Καρδάμυλα, βρίσκεται το χωριό Λαγκάδα. Εκεί υπάρχουν πολλές ταβέρνες που σερβίρουν φρέσκα ψάρια και άλλους μεζέδες δίπλα στο κύμα, καθώς και μερικές καφετέριες, κάνοντας έτσι τη Λαγκάδα το ιδανικό μέρος για να σταματήσει κανείς και να ξαποστάσει καθώς δύει ο ήλιος, μετά από μια κουραστική ολοήμερη εκδρομή στη Βόρεια Χίο.
.
AVI video από τη Λαγκάδα: Χαμηλή Ποιότητα 2,18 MB ή Μέση Ποιότητα 2,18 MB
.
Η Λαγκάδα
.
Στο πιο απόμακρο σημείο από την πόλη της Χίου βρίσκεται το χωριό Αγιο Γάλας, κτισμένο στην κορυφή ενός απόκρημνου λόφου. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει η Βυζαντινή εκκλησία της Παναγίας Αγιογαλούσσαινας που είναι στην πλαγιά του λόγου κάτω από το χωριό στην είσοδο μιας σπηλιάς. Μια δεύτερη μικρή εκκλησία είναι κτισμένη βαθύτερα μέσα στη σπηλιά και πιστεύεται ότι εκεί ήταν το καταφύγιο μοναχών κατά τη Βυζαντινή περίοδο. Η σπηλιά με τις εκκλησίες συνδέεται με δύο άλλες σπηλιές στις οποίες υπάρχουν αίθουσες με σταλακτίτες. Ανασκαφές έχουν φέρει στο φως ευρήματα της Νεολιθικής περιόδου, αποδεικνύοντας την ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή κατά την Εποχή του Λίθου.