2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου
- Παναγίας Ερειθιανής
"Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα"
η εφημεριδούλα μας

Η εφημεριδούλα μας έχει ιστορία 18 χρόνων. Το πρώτο τεύχος της κυκλοφόρησε το Νοέμβρη του 1983 από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄& ΣΤ΄ τάξης (το σχολείο ήταν 4/θέσιο και υπήρχε συνδιδασκαλία) με την προτροπή και συμπαράσταση του τότε δασκάλου τους και σημερινού διευθυντή του σχολείου κ. Δημήτρη Κυριαζή. Από τότε βελτιώνεται συνεχώς και στα 141 τεύχη, που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι φέτος, είχαν συμμετοχή (με κείμενα, ειδήσεις, ποιήματα, ζωγραφιές, σκίτσα κ.ά.) εκατοντάδες μαθητές που φοίτησαν στο σχολείο μας. Εκτός από τα κολακευτικά σχόλια που έχει αποσπάσει από τον τοπικό, και όχι μόνο, τύπο, έχει λάβει και τέσσερις (4) πανελλήνιες διακρίσεις: Από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ" (Μάιος 1996), από το Ίδρυμα Προαγωγής Δημοσιογραφίας "ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΟΤΣΗ" (Απρίλιος 1997 ), από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά (Δεκέμβριος 1997) και πάλι από την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"(Μάιος 2000). Όλα αυτά έχουν δώσει μεγάλες χαρές στα παιδιά και στους δασκάλους του σχολείου.
Δημοσιεύουμε το κύριο άρθρο του πρώτου τεύχους (Νοέμβρης 1983) με τίτλο "ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ", που υπογράφουν οι μαθήτριες της τότε ΣΤ΄ τάξης Πόπη Τσούχλη, Ιουλία Σκουφάλου και Ελπίδα Γεωργαντή:
"Εφημερίδα: Παλιό μας όνειρο που σιγά - σιγά έγινε πραγματικότητα. Σκαλοπάτι - σκαλοπάτι ανεβαίναμε κι όλο καινούριες ιδέες βρίσκαμε. Ώσπου φθάσαμε στην κορυφή. Αφού μαζέψαμε αρκετό υλικό, βάλαμε το σχέδιό μας σε ενέργεια. Αρχικά συγκεντρώσαμε ιδέες για το θέμα. Εμπόδια και ευνοϊκές προϋποθέσεις συναντήσαμε. Η συμπαράσταση των δασκάλων μας - τους οποίους ευχαριστούμε - βοήθησε να πραγματοποιήσουμε το όνειρό μας. Πήραμε βαθιά ανάσα και αρχίσαμε. Το υλικό που μαζέψαμε ήταν πλούσιο σε σκίτσα, ελεύθερα θέματα, γελοιογραφίες, κείμενα, νέα του σχολείου κ.ά. Αφού τα βάλαμε σε μια σειρά χαιρόμαστε την επιτυχία μας. Όλοι οι κόποι και οι προσπάθειές μας δεν πήγαν χαμένα. Το διαπιστώσαμε με μεγάλη χαρά. Μετά απ' όλα αυτά είμαστε περήφανοι για το έργο μας. Τώρα μέσα στην παιδική καρδιά μας φωλιάζει μια απέραντη χαρά και ικανοποίηση. Βλέπουμε, κρατάμε στα χέρια μας, τη δική μας εφημερίδα και ελπίζουμε κάθε μήνα να την κάνουμε και καλύτερη…".
Έξι χρόνια μετά, όταν τα παιδιά που την ξεκίνησαν φοιτούσαν στην Γ΄ Λυκείου και αφού είχαν εκδοθεί 60 τεύχη από τα "Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα", έγινε, στο σχολείο, μια συνάντηση των πρώτων εκείνων "συντακτών" της εφημεριδούλας για να θυμηθούν τα πρώτα βήματά της. Με την ευκαιρία εκδόθηκε ένα επετειακό τεύχος στο οποίο δημοσιεύτηκαν οι αναμνήσεις από την έκδοση της εφημερίδας, όλων αυτών των παλιών μαθητών. Απ' αυτό το τεύχος αντιγράφουμε τις αναμνήσεις μιας βασικής συντάκτριας της εφημεριδούλας μας:

"Όμορφα και ξέγνοιαστα τα παιδικά μας χρόνια. Αναμφισβήτητα χρόνια που θα μείνουν για πάντα χαραγμένα στη σκέψη μας σαν μια γλυκιά και τρυφερή ανάμνηση. Είμαι σίγουρη ότι κανένα απ' τα παιδιά της έκτης δημοτικού του σχολικού έτους 1983-1984 δεν έχει ξεχάσει το δημοτικό σχολείο της Παναγίας Ερειθιανής και τις πραγματικά αλησμόνητες στιγμές που περάσαμε σ' αυτό. Γιατί η έκτη τάξη ήταν αυτό που λέμε "το κάτι άλλο". Δάσκαλός μας, όταν αποφασίσαμε την έκδοση αυτής της εφημεριδούλας, ήταν ο κ. Δημήτρης Κυριαζής ο οποίος πράγματι μας βοήθησε πολύ στη συγκέντρωση του υλικού καθώς και στις άλλες διαδικασίες μέσα από τις οποίες φτάσαμε στης έκδοση του πρώτου τεύχους. Θυμάμαι ότι η κ. Έφη Τσιροπινά μάς είχε σχεδιάσει το λογότυπο κι εγώ μαζί με άλλα δυο κορίτσια, την Ιουλία Σκουφάλου και την Ελπίδα Γεωργαντή είχαμε γράψει την "Καλή Αρχή". Τα θέματα της εφημεριδούλας μας ήταν ποικίλα. Αφορούσαν και εξωσχολικά θέματα και άλλα γενικότερα. Συγκεκριμένα θυμάμαι ότι ωραία ποιήματα ή ιστορίες παίρναμε "απ' τα μπλοκάκια μας", υπήρχε η στήλη "τσιμπήματα", τα αθλητικά, σταυρόλεξα(που πασχίζαμε πολύ ώρα για να φτιάξουμε), κουίζ, "χρυσά λόγια", ζωγραφιές μας κ.ά. Αγωνία βέβαια υπήρχε μπόλικη μέχρι να δούμε το αποτέλεσμα του μόχθου μας, όμως μετά την επιτυχία του πρώτου τεύχους ακολούθησε και δεύτερο και τρίτο και έτσι τώρα η εφημεριδούλα αυτή εκδίδεται για έξι συνεχή χρόνια. Εύχομαι, τι άλλο εκτός από καλή συνέχεια και "διαιώνιση του είδους" καλό κουράγιο για τους συνεχιστές του έργου μας και πάντα επιτυχίες. Επίσης θα σας παρακαλούσα να μου στέλνατε τα "Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα" κάθε φορά που εκδίδονται και να μην ξεχνάτε εμάς τους παλαιότερους". (ΠΟΠΗ ΤΣΟΥΧΛΗ - 1989)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΟΥΛΑΣ ΜΑΣ


[Βράβευση του 1996 - ΤΑ ΝΕΑ - Ο δ/ντης Δ. Κυριαζής
και η μαθήτρια Π. Κάνη με το σκιτσογάφο Κ. Μητρόπουλο
και τη δημοσιογράφο Μ. Νταλιάνη]
 
[Βράβευση του 1997 - ΙΔΡΥΜΑ ΜΠΟΤΣΗ - ο μαθητής
Λ. Βουτσής με τον Γ.Γ. Τύπου κ. Αθανασάκη]
     

[Βράβευση του 1997 - ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΗ
ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ - Οι μαθητές Π. Ακαβάλου και Μ. Σφήκας με τη συγγραφέα Α. Βαρελλά]
 
[Βράβευση 2000 - ΤΑ ΝΕΑ - Ο μαθητής
Σ. Στρογγυλός με τον Υπουργό
Παιδείας κ. Ευθυμίου]

Κεντρική σελίδα - Ιστορία του σχολείου - Εκπαιδευτικοί - Μαθητές - Γονείς - Εφημεριδούλα "Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα" - Πρόγραμμα "Οικολογικά Σχολεία" - Η Βιβλιοθήκη μας - Από τις εκδόσεις μας - Άλλες Δραστηριότητες - Eπικοινωνήστε μαζί μας - Χρήσιμες Διευθύνσεις (Σύνδεσμοι)

Created & Hosted by ©Chiosnet - Netway