2ο Δημοτικό Σχολείο Βροντάδου Χίου
- Παναγίας Ερειθιανής


Ευρωπαϊκό - Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
Οικολογικά Σχολεία

"Οικολογικά Σχολεία" (Eco - Schools) είναι η ονομασία του Ευρωπαϊκού Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το περιβάλλον και την ανάπτυξη. Απευθύνεται στα Σχολεία (στους μαθητές και στους δασκάλους τους) καθώς και στις Δημοτικές Αρχές (στους δημοτικούς συμβούλους και στο τεχνικό προσωπικό) που επιθυμούν να ενεργήσουν από κοινού για το περιβάλλον του Δήμου τους, για τις συνθήκες καθημερινής τους ζωής, χωρίς να ξεχνούν ότι δεν είναι μόνοι στη γη και ότι παντού, σε όλα τα σημεία του πλανήτη μας, η ζωή απειλείται. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν πολλά ευρωπαϊκά σχολεία αλλά και αρκετά σχολεία απ' όλη την Ελλάδα

Διαχειριστής του προγράμματος στην Ελλάδα είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης. Στόχος του Προγράμματος είναι - μέσα από τη μελέτη των θεμάτων όπως Ενέργεια - Νερό - Απορρίμματα, να αποκτήσουν οι αυριανοί πολίτες αλλά και ενήλικες, μια στάση περισσότερο υπεύθυνη και ενεργητική απέναντι στο περιβάλλον. Προϋπόθεση για να συμμετάσχει ένα σχολείο στο Πρόγραμμα είναι να έχει ασχοληθεί, την τελευταία διετία, με ένα τουλάχιστον περιβαλλοντικό πρόγραμμα και να επιθυμούν τη συμμετοχή του ο διευθυντής και δύο, τουλάχιστον, εκπαιδευτικοί.
[Από την ανακύκλωση χαρτιού και αλουμινίου]
Το σχολείο μας, το σχολικό έτος 1998 - 1999, αυτή την προϋπόθεση την κάλυπτε και με το παραπάνω. ΄Ετσι εγκρίθηκε η αίτηση που κάναμε προς την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και το σχολείο μας, από το Φθινόπωρο του 1998, εντάχθηκε στο ανωτέρω πρόγραμμα και μάλιστα με τη συμμετοχή όλων των τάξεων.

[Η σημαία των "ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ"
κυματίζει στο σχολείο μας]
Κατά τη διάρκεια εφαρμογής του Προγράμματος, μαθητές και δάσκαλοι σχεδιάζουν τον Οικο-κώδικα Συμπεριφοράς, με βασική επιδίωξη να αντιμετωπισθούν προβλήματα που τίθενται από το ίδιο το περιβάλλον. Από τη στιγμή που το σχολείο θα κάνει πράξη τα 2/3 των βασικών δραστηριοτήτων που αποφάσισε και προγραμμάτισε, και αφού αυτές ελεγχθούν και αξιολογηθούν από τους Συντονιστές του Προγράμματος, ονομάζεται Οικολογικό Σχολείο και επιβραβεύεται με σημαία που φέρει το έμβλημα των Οικολογικών Σχολείων. Το σχολείο μας το πέτυχε αυτό και από το Φθινόπωρο του 2000 κυματίζει στον ιστό της, μπροστά στο διδακτήριο, η οικολογική σημαία.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ


[Μαθητές με την δασκάλα τους Μ. Κέρογλου.
Κατασκευές από άχρηστα υλικά]

 
[Επίσκεψη στην πηγή του Ράχτη]
     

[Επίσκεψη σε παραδοσιακό φούρνο]
 
[Στον καθαρισμό των ακτών για το πρόγραμμα Παιδικής Helmera. Δασκάλες: Υπ. Γιαννούλου και Μ. Καβαλάρη]
     

[Συνέντευξη με το Νομάρχη Χίου κ. Καλουτά
για τα απορρρίμματα]

 
[Μαθητές παίζουν στο κουκλοθέατρο το
οικολογικό έργο της Α. Τζώρτζη "Τα τολμηρά ψαράκια"]
     

[Στο μοίρασμα φυλλαδίων για την καθαριότητα
και τα απορρίμματα]

 
[Μαθητές με το δάσκαλο Ι. Κριμιζή,
στην χωματερή Δ. Χίου]

Κεντρική σελίδα - Ιστορία του σχολείου - Εκπαιδευτικοί - Μαθητές - Γονείς - Εφημεριδούλα "Ερειθιανούσικα Τιτιβίσματα" - Πρόγραμμα "Οικολογικά Σχολεία" - Η Βιβλιοθήκη μας - Από τις εκδόσεις μας - Άλλες Δραστηριότητες - Eπικοινωνήστε μαζί μας - Χρήσιμες Διευθύνσεις (Σύνδεσμοι)

Created & Hosted by ©Chiosnet - Netway