.
.
Ο Παγχιακός Σύλλογος Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό να ενώσει και να οργανώσει όλα τα ΑΜΕΑ του Νομού Χίου, να προβάλλει και να προωθήσει με κάθε πρόσφορο μέσο την επίλυση των προβλημάτων τους, να προαγάγει τη συλλογική δράση και τη συναδελφική αλληλεγγύη μεταξύ τους, αλλά και να διαμορφώσει συνθήκες αλληλοαποδοχής των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες με το κοινωνικό σύνολο.
.
Το 1996 έγινε μέλος της ΕΣΑΕΑ (Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες).
.
Αποτέλεσμα της έντονης δραστηριότητας του συλλόγου μας, ήταν η βράβευση του Π.Σ.Α.Μ.Ε.Α από τον Υφυπουργό Υγείας και Πρόνοιας κ. Κοτσώνη στην εκδήλωση που έγινε στο Ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια, στις 14 Δεκεμβρίου του 1999. Την επιβράβευση αυτή ο σύλλογος μας την αφιέρωσε στη Χιώτικη κοινωνία για την ενεργή συμπαράστασή της, στις προσπάθειές μας για τη λύση των προβλημάτων που απασχολούν τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες του Νομού μας.
.
Μελλοντικοί Στόχοι του Συλλόγου
 1. Απογραφή όλων των ΑΜΕΑ του Νομού Χίου με στόχο την καταγραφή των προβλημάτων τους και το σχεδιασμό αντιμετώπισής τους.
 2. Δημιουργία προστατευμένων εργαστηρίων για τα άτομα τα οποία έχουν τη δυνατότητα να εργαστούν σε κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον.
 3. Δημιουργία κατοικιών ημιαυτόνομης, αυτόνομης και προστατευμένης διαβίωσης για άτομα με νοητική στέρηση μη αυτοεξυπηρετούμενα ή μερικώς εξυπηρετούμενα άτομα.
 4. Προσβάσιμο φιλικό περιβάλλον σε όλα τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, με ταυτόχρονη προσπάθεια για την ένταξη όλων των παιδιών στο Γενικό Εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αμερικής.
 5. Δημιουργία στέγης για την συγκέντρωση και ανάπτυξη δραστηριοτήτων των ΑΜΕΑ του Νομού, στην οποία θα καλλιεργηθούν οι ειδικές δεξιότητές τους, (θεατρό, χορος,χορωδία, επιτραπέζιο τένις, σκάκι, γυμναστήριο - φυσικοθεραπευτήριο, ζωγραφική, πηλός)  με την εθελοντική συμπαράσταση ειδικευμένων επαγγελματιών, αλλά και δημιουργία χώρου ειδικά διασκευασμένου για φιλοξενία επισκεπτών ατόμων με ειδικές ανάγκες με σκοπό την ανταλλαγή εμπειριών και γνώσεων και την καλλιέργεια φιλικών σχέσεων μεταξύ τους.
 6. Δημιουργία Συμβουλευτικού Σταθμού για την ενημέρωση και την συμβουλευτική στήριξη των ΑΜΕΑ και των οικογενειών τους, σε συνεργασία με 

 7. την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Τοπική Αυτοδιοίκηση.
 8. Συμμετοχή στο υπό κατασκευή Κέντρο Ημέρας (ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) του Νομού, στο οποίο θα απασχολούνται άτομα τα οποία δεν έχουν την δυνατότητα για επαγγελματική κατάρτιση, μπορούν όμως να αναπτύξουν δεξιότητες και να ψυχαγωγούνται με την εφαρμογή ειδικών προγραμμάτων και την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή
 9. Δημιουργία κέντρου θαλάσσιου τουρισμού και θεραπείας για ΑΜΕΑ και όχι μόνο με σύγχρονες προσβάσιμες εγκαταστάσεις σε μια από τις πολλές ωραίες παραλίες του νησιού μας με προδιαγραφές προσέλκυσης τουριστών από όλη την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
 10. Δημιουργία Μεικτής Κατασκήνωσης για παιδιά με Ειδικές Ανάγκες και μη, με σκοπό την γνωριμία μεταξύ τους, την ανταλλαγή εμπειριών και την επιτυχή ενσωμάτωση των παιδιών με ειδικές ανάγκες στον ευρύτερο μαθητικό κόσμο.
 11. Δημιουργία Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Eυθύνης (Κοι.ΣΠΕ) με συνεργασία με άλλους φορείς του Νομού για την επαγγελματική αποκατάσταση των ΑΜΕΑ.
.
ChiosNET