.
.
Από της ιδρύσεώς του και μέχρι σήμερα ο Σύλλογος έχει καταγράψει και γνωστοποιήσει τα προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες των Ατόμων Με Ειδικές Ανάγκες στους τοπικούς κρατικούς φορείς, με συνεχείς επισκέψεις και υποβολή προτάσεων, τέτοιων που να βελτιώνουν την παροχή υπηρεσιών στα άτομα αυτά.
.
Διοργανώνει ημερίδες για την εκπαίδευση, την επαγγελματική κατάρτιση και αποκατάσταση, την πρόσβαση στο δομημένο περιβάλλον, τη βελτίωση των παροχών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης.
.Δεκέμβριος 1997
(Εκπαίδευση - Επαγγελματική Αποκατάσταση)
.Μάιος 1998
(Ενημέρωση για HORIZON)
.Νοέμβριος 1999
(Διημερίδα για εκπαίδευση - ασφαλιστικό - πρόσβαση)
.
Συνεργάζεται με τοπικούς φορείς και πραγματοποιεί εκδηλώσεις με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης.
.Νοέμβριος 1995
(Έκδοση ποιητικών συλλογών Γ. Μυλωνά και Ν. Ροδίτη)
.Ιούλιος 1997
(Έκδοση ποιητικής συλλογής Γ. Μυλωνά)
.Δεκέμβριος 1997
(Έκθεση έργων τέχνης Χιωτών καλλιτεχνών)
.Οκτώβριος 1998
(Θεατρική παράσταση "Μήδεια" του Μποστ με το θεατρικό τμήμα της ΠΟΚΑ)

.Ιούλιος 1999
(Συναυλία Χιωτών καλλιτεχνών)
.Οκτώβριος 1999
(Θεατρική παράσταση του Πανλεσβιακού Συλλόγου ΑΜΕΑ "Η Κυψέλη" με το έργο "Το Ταξίδι")
.Νοέμβριος 1999
(Συνδιοργάνωση με το Σύλλογο Θρακομακεδόνων για την παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής του Τριαντάφυλλου Ηλιάδη που ζωγραφίζει με το στόμα)

.Φεβρουάριος 2000
(Συμμετοχή στις εκδηλώσεις του Επιχειρησιακού Συνεδρίου ‘MONEY SHOW ΧΙΟΣ 2000’ με σκοπό την παρουσίαση του θέματος:’η επαγγελματική αποκατάσταση των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, μονόδρομος για την κοινωνική ενταξή τους’)

.Ιούλιος 2000
(Συναυλία με καλεσμένο τον τραγουδιστή Βαγγέλη Γερμανό)
.Οκτώβριος 2000
(Σύσταση και λειτουργία Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης Βαριά Νοητικά Υστερούντων Ατόμων). Το πρόγραμμα υλοποιείται στο χώρο του Ειδικού Σχολείου τις απογευματινές ώρες από 4 εκπαιδευτές (Γυμνάστρια, Νοσηλεύτρια, Δασκάλα, Καθηγήτρια Ειδικής Κατεύθυνσης)

.Οκτώβριος 2000
(Συμμετοχή αθλητών-ατόμων με ειδικές Ανάγκεςστους 14ους Αγαιοπελαγίτικους Αγώνες, οι οποίοι διεξήχθησαν στις 7-8 Οκτωβρίου στην Καλλονή του Ν. Λέσβου. Κατά την διεξαγωγή των αγώνων διακρίθηκαν 3 αθλητές μέλη του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες.)
.Οκτώβριος 2000
(Ξεκίνησε η απογραφή των ατόμων με ειδικές ανάγκες του Νομού Χίου. Η απογραφή πραγματοποιείται από το Σύλλογο σε συνεργασία με κοινωνική ανθρωπολόγο.)
.Νοέμβριος 2000
(Σε συνεργασία με τον Οργανισμό Νεολαίας και Άθλησης Δήμου Χίου, Διεθνές Τουρνουά τροχήλατης καλαθοσφαίρισης "Χίος 2000", αφιερωμένο στην Παγκόσμια και Εθνική Ημέρα ΑΜΕΑ)

.Δεκέμβριος 2000
(Σύσταση Αθλητικού Σωματείου "ΙΩΝΕΣ" με σκοπό την συστηματική καλλιέργεια και ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών ατόμων με ειδικές ανάγκες,  όλων των κατηγοριών, και την προετημασία για την συμμετοχή τους στην ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΔΑ του 2004.)
.
Παρεμβαίνει αποτελεσματικά στη βελτίωση της πρόσβασης τόσο στα κτίρια της Χίου (Ομήρειο ΠΚΔΧ, Νομαρχία, Δημαρχείο), όσο και στους εξωτερικούς χώρους (πεζοδρόμια, πλατείες με κατασκευή ραμπών, θέσεις στάθμευσης αυτοκινήτων).
.
Η επιτυχημένη πορεία στις 5/11/1999 "Ο Γύρος της Πόλης" βελτίωσε την εικόνα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ανέδειξε το δυναμισμό και την αγωνιστικότητά του και απέδειξε ότι η αναπηρία είναι αποτέλεσμα της αρνητικής στάσης και αντιμετώπισης του κοινωνικού συνόλου.
.
Εξασφάλισε επιχορήγηση (από το Υπουργείο Αιγαίου) και απέκτησε ειδικά διακευασμένο αυτοκίνητο για τη μεταφορά των ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο.
.
Με σύνθημα "κανένα παιδί έξω από την εκπαίδευση", συνεργάστηκε με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Ειδικού Σχολείου και συγκέντρωσε τα παιδιά με νοητική στέρηση και πολλαπλές αναπηρίες, εξασφαλίζοντας προσωπικό για την ποιοτική εκπαίδευσή τους, με αποτέλεσμα σήμερα να φοιτούν περισσότερα παιδιά και με προοπτική να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των παιδιών του Νομού Χίου.
.
Σε συνεργασία με το Ειδικό Σχολείο Χίου και την  Πανελλήνια Οργάνωση Γονέων και Κηδεμόνων, Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες διοργανώθηκε για πρώτη φορά στη Χίο, κατασκήνωση για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες ( Ιούνιος 2000). Στην κατασκήνωση συμμετείχαν 18 παιδιά που φοιτούν στο Ειδικό Σχολείο και την Μονάδα Επαγγελματικής Κατάρτισης Χίου.
.
ChiosNET