.
Tο Μεσαιωνικό Χωριό των Μεστών
English
.
E. ΠΑΡΑΛΙΕΣ
.
.
Η Χίος, όπως και όλα τα νησιά του Αιγαίου, δέχεται τα καλοκαιρινά μελτέμια που για άλλους είναι ευχάριστα και για άλλους εμπόδιο για ένα ήρεμο μπάνιο σε μια ακρογιαλιά. Στα Μεστά όμως όλοι μπορούν να ικανοποιηθούν. Τα Μεστά έχουν το μοναδικό προνόμιο να διαθέτουν παραλίες που βλέπουν και στο βορρά και στο νότο. Έτσι με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες μπορεί κάποιος να απολαύσει την ολοκάθαρη θάλασσα του Αιγαίου ή, αν είναι λάτρης του σέρφιγνκ, να χαρεί το αγαπημένο του σπορ.
.
.
I. Νότιες παραλίες
.
Τραχήλια, Αυλωνιά (5 χιλιόμετρα)
Για να πάει κανείς στα Τραχήλια και την Αυλωνιά πρέπει, ξεκινώντας από τα Μεστά, να πάρει το δρόμο για τη Χώρα και, ακριβώς στην εκκλησία του κοιμητηρίου, να στρίψει δεξιά. Ο δρόμος είναι ασφαλτοστρωμένος.
Tα Τραχήλια αποτελούνται από δύο κόλπους. Η βοτσαλωτή παραλία, το νησάκι, που ενώνεται με τη ξηρά με ένα στενό πέρασμα, χαρίζουν στον επισκέπτη μια εξαιρετική ομορφιά. Οι ανθρώπινες παρεμβάσεις στο τοπίο περιορίζονται στα ελάχιστα σπίτια των ψαράδων. Εδώ μπορεί ο επισκέπτης να κολυμπήσει δίπλα στις ψαρόβαρκες και να απολαύσει μια ολοκάθαρη θάλασσα. Αν κάποιος έχει για χόμπι το ψάρεμα, με βάρκα ή ψαροντούφεκο, σίγουρα θα μείνει ικανοποιημένος με μια βόλτα στις δαντελωτές και βραχώδεις ακτές που ανοίγονται δεξιά και αριστερά της παραλίας.
Η Αυλωνιά είναι μια όμορφη παραλία δίπλα στα Τραχήλια. Για να πάει κάποιος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο και στρίβει δεξιά στην πρώτη κάθετο που θα συναντήσει. Η Αυλωνιά είναι ένας κλειστός κόλπος. Το γύρω τοπίο είναι πολύ ήρεμο και διατηρεί ακόμη τη φυσικότητά του αφού, με εξαίρεση δύο μικρά σπιτάκια, τίποτα δε θυμίζει τη βαναυσότητα του ανθρώπινου πολιτισμού. Η θάλασσα είναι ολοκάθαρη και, ειδικά το καλοκαίρι, πάντα ήρεμη.

Αποθήκα (4,5 χιλιόμετρα)
Στο δρόμο προς το Λιμένα και ακριβώς απέναντι από το τελευταίο σπίτι του χωριού παίρνετε το δρόμο αριστερά. Μόλις αντικρίσετε τη θάλασσα αφήνετε την άσφαλτο και παίρνετε το χωματόδρομο δεξιά. Στην Αποθήκα, σε μια ολοκάθαρη παραλία, θα ζήσετε κάποιες ώρες με μόνη συντροφιά τη φύση. Καμιά ανθρώπινη επέμβαση. Ακόμη και ο δρόμος σταματά γύρω στα 100 μ. από την παραλία. Η Αποθήκα είναι η αγαπημένη παραλία των ντόπιων μα και όσων ξένων την γνωρίσουν, γιατί η θάλασσα είναι πάντα ήρεμη, η ακτή ολοκάθαρη και η ησυχία εντυπωσιακή.
.
επιστροφή στα περιεχόμενα       επιστροφή στην κεντρική σελίδα των Μεστών
.
.
II. Βόρειες παραλίες
.
Μερικούντα (4 χιλιόμετρα)
Στο δρόμο προς το Λιμένα και ακριβώς απέναντι από το αντλιοστάσιο στρίβετε αριστερά.
Στη Μερικούντα θα έχετε την τύχη να χαρείτε μια μοναδική αμμουδιά και να κολυμπήσετε κατά κυριολεξία στο Αιγαίο, αφού μπροστά σας θα απλώνεται η θάλασσα ως το βάθος του ορίζοντα. Αν σας αρέσουν οι υψηλές συγκινήσεις μη χάσετε το ηλιοβασίλεμα στη Μερικούντα.
 

Λιμένας (4 χιλιόμετρα)
Ο Λιμένας είναι η πιο οργανωμένη παραλία των Μεστών. Διαθέτει λιμάνι για εμπορικά και επιβατηγά πλοία, λιμανάκι για ψαροκάικα και ψαρόβαρκες καθώς και θέσεις για κότερα. Αν φέρατε μαζί σας τη βάρκα σας μη ξεχάσετε να επισκεφθείτε το λιμενικό σταθμό του Λιμεναρχείου Χίου που λειτουργεί εδώ.
Στο Λιμένα, με την έγκριση του Ε.Ο.Τ., ενοικιάζονται δωμάτια. Στις ταβέρνες του λιμανιού θα απολαύσετε πολλούς μεζέδες από αγνότατα υλικά αλλά πάνω απ’ όλα το πραγματικό φρέσκο ψάρι. Αν θέλετε να κολυμπήσετε μπορείτε να πάτε στην αριστερή πλευρά του λιμανιού που δυο μικρές ολοκάθαρες παραλίες θα σας χαρίσουν σπάνιες στιγμές ηρεμίας.

Διδύμα (5.5 χιλιόμετρα)
Από το Λιμένα, στο δρόμο που οδηγεί στην Ελάτα, δύο δίδυμες παραλίες περιμένουν κάθε παραθεριστή που θέλει να απολαύσει ένα ήσυχο μπάνιο σε ολοκάθαρα νερά. Όποιος ασχολείται με το ψάρεμα θα αποζημιωθεί κατάλληλα για το χρόνο που θα διαθέσει. Στη Διδύμα μπορεί να πάει κάποιος και από το Λιμένα αν διαθέτει πλωτό μέσο. Σ’ αυτή την περίπτωση καλό είναι να απολαύσει την όμορφη μικρή ακρογιαλιά με τα άσπρα χαλίκια και τα πράσινα νερά (τα "Ασπροχάλικα") που βρίσκεται δεξιά όπως μπαίνουμε στον όρμο από τη θάλασσα.
.
επιστροφή στα περιεχόμενα       επιστροφή στην κεντρική σελίδα των Μεστών
.
.
Αρχική Σελίδα Μεστών
Περιεχόμενα
Συλλογή Εικόνων
Χίος και Τουρισμός

.
.
Όλα τα κείμενα στην ενότητα "Μεστά", © 1993, 1997  A. Πασιαρδής

Σχεδιασμός και κατασκευή σελίδων © 1997 Ιάσων Κουφοδόντης για την