ΝΙΚΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
 

Ν. ΟικονομίδηςΓεννήθηκε στη Σχοινούσα των Κυκλάδων, από μουσική οικογένεια πολλών γενεών, και τα πρώτα του ερεθίσματα τα πήρε από τον παππού του και τον πατέρα του, γνωστούς βιολάτορες.
Σπούδασε κλασικό βιολί στο Ωδείο Αθηνών με την Ισμήνη Κάρτερ-Χρυσοχόου και στο Εθνικό Ωδείο με τον Κώστα Σέττα. Πάντοτε όμως ερευνούσε και μελετούσε το είδος που τον ενδιέφερε πρώτιστα, την παραδοσιακή μουσική.
Ξεκίνησε την επαγγελματική του συνεργασία - σε ηλικία 15 χρόνων - με τη Δώρα Στράτου και συμμετείχε στην καταγραφή της εθνικής μας μουσικής, από τον Έβρο ως την Κύπρο, σε δίσκους και σε φιλμ για τη κρατική ραδιοτηλεόραση.
Ο ίδιος ασχολείται με τη διδασκαλία της παραδοσιακής μουσικής και τη συστηματική καταγραφή παραδοσιακών κομματιών, όπως αυτά που περιέλαβε στους δίσκους ''Πέρασμα στα Κύθηρα'' και ''Θαλασσινά Περάσματα'' με τραγούδια που τα ερμηνεύει ο ίδιος, μαζί με τη Μαρίζα Κωχ και άλλους. Ηχογράφησε και κυκλοφόρησε με δικά του τραγούδια, δύο προσωπικούς δίσκους, "Αρχόντισσα του λιμανιού" και "Χορός στα κύματα",και δυο, "Αγάπη και θάλασσα" και "Όταν ακούω το βιολί", με ερμηνεύτρια την Ελένη Λεγάκη, που σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Τραγούδια απ' αυτούς τους δίσκους, όπως το "Ώπα-ώπα" και το "Γιάντα να μη θέλεις γιάντα" έγιναν πανελλήνιες επιτυχίες. Έχει λάβει μέρος σε διεθνή φεστιβάλ και έχει συμβάλει στη δημιουργία των συγκροτημάτων παραδοσιακής μουσικής "Μουσική ομάδα  Κέρος" και "Ακρίτες". Σήμερα , ολοκληρώνει την έρευνα και καταγραφή της μουσικής παράδοσης του βορείου και ανατολικού Αιγαίου με σκοπό να την παρουσιάσει σε δίσκους.
Έχει συνεργαστεί με όλα τα μεγάλα ονόματα του παραδοσιακού χώρου,(Χρόνη Αηδονίδη, Δόμνα Σαμίου,κ.α.) καθώς επίσης με έντεχνους συνθέτες όπως ο Γιάννης Μαρκόπουλος κ.α. Συνεργάστηκε με το Γιώργο Νταλάρα στο Μέγαρο Mουσικής και σε συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει διδάξει παραδοσιακή μουσική, στο University of Southern Μaine στα πλαίσια των πολιτιστικών ανταλλαγών του Υπουργείου Αιγαίου και του USM.
Από το 1993 έχει εγκατασταθεί στη Χίο.
Τώρα ετοιμάζεται να κυκλοφορήσει τη <Νησιώτικη Ζυγιά> είναι ένας δίσκος με  ανέκδοτα παραδοσιακά τραγούδια από τις δυτικές Κυκλάδες και άλλες γειτονικές περιοχές.
Τα καλοκαίρια πραγματοποιεί συναυλίες μαζί με τη μουσική ομάδα Κέρος.
.
.

Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον Ν. Οικονομίδη μέσω e-mail: keros@internet.gr
.
.
Επιστροφή στην κεντρική σελίδα της παραδοσιακής μουσικής
.

Σχεδίαση σελίδας © 1997 Ιάσων Κουφοδόντης  για την