ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Σχίνος

Σχοίνος

 

 

Προετοιμασία.

Εργαλεία

Εργαλεία για το ξύσιμο και το κέντημα του σχοίνου

 

Από τα πρώτα χρόνια της ζωής του σχοίνου ( όταν είναι φυντάνι), οι παραγωγοί καθαρίζουν με διάφορα εργαλεία κάτω από κάθε δένδρο μια περιοχή κυκλική (τραπέζι) και ισοπεδώνουν το χώρο στον οποίο θα πέσει το μαστίχι

Ξύσιμο

Ξύσιμο

Ξύσιμο του σχοίνου

Τέλη Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου ανάλογα με τον καιρό, αρχίζουν να καθαρίζουν τα τραπέζια με ειδικά διαμορφωμένα εργαλεία (ξυστριά, φτυάρια ή μυστριά).

Σκούπισμα

Σκούπισμα

Σκούπισμα ή φροκάλιμα του σχοίνου

Μετά το καθάρισμα ακολουθεί το σκούπισμα του τραπεζιού με απλή σκούπα ή συνηθέστερα με σκούπα φτιαγμένη από χλωρά κλαδιά και φύλλα του σχοίνου.

Ασπροχωμάτισμα

Ασπροχωμάτισμα

Αμέσως μετά το σκούπισμα το "τραπέζι" σκεπάζεται με ψιλοκοσκινισμένο άσπρο χώμα πάνα στο οποίο θα πέσει το μαστίχι για να μπορεί να στεγνώνει ευκολότερα και να καθαρίζεται καλύτερα.

Κέντημα

Κέντημα      Κέντημα

Κέντημα με κεντητήρι                                                         Κέντημα με σφυράκι

Από το κέντημα και μετά αρχίζει η πραγματική παραγωγή Μαστίχας. Οι παραγωγοί κάνουν στον κορμό του δένδρου τομές από τις οποίες αρχίζει να στάζει το μαστίχι που είναι στην πραγματικότητα ο χυμος του δένδρου. Ο αριθμός των "κεντιών" εξαρτάται από την ηλικία και το μέγεθος του σχοίνου. Ξεκινάνε από το κάτω μέρος του κορμού και επαναλαμβάνουν την διαδικασία 5-6 φορές ανά μια φορά την εβδομάδα ανεβαίνοντας προς το πάνω μέρος του σχοίνου.

Μάζεμα της Μαστίχας

Μετά από 15  περίπου ημέρες ( αρχές Σεπτέμβρη) που η μαστίχα πήζει, οι παραγωγοί αρχίζουν το μάζεμα της μαστίχας. Στην αρχή μαζεύουν τα μεγάλα κομάτια (πίτες). Το μάζεμε γίνεται πολύ νωρίς το πρωί γιατί μόλις ζεστάνει η μέρα η μαστίχα μαλακώνει και τότε γίνεται ένας βώλος. Τη μαζεύουν με ειδικά εργαλεία που λέγονται τιμητήρια σε μικρά πλεκτά πανεράκια ( μαστιχοκάλαθα) και κατόπιν την ρίχνουν σε μεγάλα πανέρια ή κασόνια ρίχνοντας μαζί και άφθονο ασπρόχωμα για να μην κολλήσει. Μετά από λίγες μέρες αρχίζει το δεύτερο μάζεμα που λέγεται και "γλείψιμο".  Τότε μαζεύουν  το ψιλό μαστίχι. Ένα μέρος από το ψιλό μαστίχι βρίσκεται κολλημένο πάνω στον κορμό και τα κλαδιά του σχοίνου και αυτό είτε το μαζεύουν μια μια σταγόν ή το ρίχνουν στο έδαφος και κατόπιν με μια σκούπα σκουπίζουν το "τραπέζι" δηλαδή μαζεύουν το μαστίχι μαζί με χώματα και "φύκια" (φύλλα του σχοίνου).

Εργαλεία

Κόσκινα, πανέρες και μαστιχοκάλαθα με τιμητήρια.

 

Μετά το μάζεμα και για όλο σχεδόν το χειμώνα ακολουθούσε στα σπίτια το καθάρισμα.

 

 

Αρχική σελίδα

 

 

Αυτή η σελίδα είναι μέρος της σελίδας του 5ου Δημοτικού Σχολείου Χίου

This is a part of 5th Primary School of Chios Island Web page.

Copyright by Themis Kolliarosemail029.gif (3983 bytes)dimotiko5@chios.aegean.gr